Nieuws Previews toernooien — 20 maart 2012

Ondanks opborrelende ziektekiemen en een stevig hindernissenparcours (Raonic, del Potro, Nadal, Isner) toonde Roger Federer zich in Indian Wells andermaal de man in vorm. Eind 2011 indrukwekkend in Basel, Paris-Bercy en ATP World Tour Finals, treint de Fed Express ook in 2012 de goeie kant uit. De Zwitser won sinds de US Open 39 van 41 gespeelde wedstrijden. Federer gaat op zoek naar een derde Miami-titel (2005, 2006).

Novak Djokovic, winnaar in 2007 en 2011, staat voor een nieuwe titelverdediging. Het foutloos parcours tot de Roland Garros zorgt ervoor dat de Serviër tot de Parijse gravelhoogmis alleen maar punten kan verliezen. In Dubai en Indian Wells betekende verlies in de halve eindstrijd strafpunten, al pakte Djokovic wel de Australian Open-titel.

Toch is de Serviër niet zo indrukwekkend als voor de jaarwende. Bovendien krijgt hij na het toernooi van Miami mogelijks een nieuwe achtervolger. Roger Federer kan met winst in Florida op de wereldranglijst over Rafael Nadal springen naar de tweede plaats. De Spanjaard mag zich dan evenwel niet bij de laatste vier scharen.

Indian Wells leerde ons verder dat van het leidend kwart Andy Murray veruit de meest kwetsbare is in vroege rondes. Voor het tweede jaar op rij onbegrijpelijk verlies, ook voor de Schot, in de tweede ronde tegen Garcia-Lopez. Ook lof voor Indian Wells-finalist John Isner. Deze week voor het eerst behorend tot de top tien en afgelopen maanden indrukwekkend bezig.

Belgisch kwartet

Zowel Malisse als Rochus kenden een matige tocht door de Californische woestijn. Steve Darcis toonde zich met winst tegen Young en nipt verlies tegen Dolgopolov andermaal van z’n beste kant, al bereikte ook hij niet de oase van de derde ronde. Ruben Bemelmans schopte het tot de hoofdtabel.

Malisse opent ditmaal tegen een kwalificatiespeler. Bij winst volgt Tsonga. Rochus doet het tegen Benjamin Becker. Daarna is Benneteau de tegenstander. Darcis krijgt met Nalbandian, in Indian Wells nog kwartfinalist, de op papier meest lastige klant. De winnaar speelt tegen Tipsarevic.

David Goffin (ATP-148) bereikte het hoofdtoernooi via de kwalificaties. Zijn tegenstander is nog onbekend. Ruben Bemelmans (ATP-143) haalde het niet. Hij verloor in de eerste kwalificatieronde van de Duitser Matthias Bachinger (ATP-99). Klik hier voor een uitgebreide voorbeschouwing op alle wedstrijden van de Belgische mannen.

Eerste kwart: Djokovic, Ferrer, del Potro, Baghdatis, Gasquet, Rochus

Novak Djokovic opent tegen de winnaar van het duel tussen Leonardo Mayer of Marcos Baghdatis. Daarna volgen op weg naar de laatste vier allicht landgenoot Troicki (R3), Feliciano Lopez of Gasquet (R4) en Juan Martin del Potro of David Ferrer (QF).

Del Potro blaast dit jaar vooralsnog warm en koud. Met een 2012-saldo van 19-5 geslaagd cum laude, al toonde de Argentijn zich in vier ontmoetingen met Federer vrij tandenloos. Benieuwd of hij beter doet tegen Djokovic, al moet hij in de vierde ronde eerst voorbij Ferrer.

Tweede kwart: Federer, Roddick, Fish, Almagro, Verdasco, Querrey, Monfils

Roger Federer leidt het tweede kwart. Hij opent tegen jongeling Ryan Harrison of Potito Starace. Bij winst volgt allicht het altijd boeiend duel met Andy Roddick (winnaar in 2004 & 2010), al kunnen Bogomolov Jr. of wie weet Gilles Muller roet in het eten gooien. Hun vierde ronde-opponent is logisch gezien de wederoptredende Gael Monfils.

Onderin het tweede kwart is het uitkijken naar Mardy Fish. De Amerikaan beleefde vorig jaar een boerenjaar en begon na een sterke zomer zelfs te dromen van winst op de US Open. 2012 betekent vooralsnog heel wat minder succes (4-4). In Indian Wells duwde Matthew Ebden al in de derde ronde de stopknop in. Fish voelt op de wereldranglijst bovendien de hete adem van landgenoot John Isner. Almagro, Verdasco, Anderson, Querrey en opnieuw Ebden versperren de route op weg naar de kwartfinales.

Derde kwart: Murray, Berdych, Tipsarevic, Raonic, Haase, Darcis, Fernando Gonzalez, Darcis

Murray krijgt na de vroege exit in Indian Wells een nieuwe kans om de achterstand op het leidend trio te laten smelten. Vorig jaar ging de Schot er immers uit in de tweede ronde (Bogomolov Jr.). Ook nu wordt het bereiken van het eindstadium geen sinecure.

Eerste obstakel wordt ditmaal de in vorm zijnde Denis Istomin of Alejandro Falla. In de derde ronde wacht allicht Milos Raonic, in de vierde ronde Gilles Simon of Jurgen Melzer. Voor een plek in de halve finales moet Murray voorbij Tomas Berdych of Janko Tipsarevic.

In het derde kwart bevindt zich ook de afscheidnemende Fernando Gonzalez. De Chileen heeft na een prachtige carrière het eindstation bereikt. Winst tegen Nicolas Mahut zou nog moeten lukken, tegen Berdych (R2) wordt het al heel wat lastiger.

Vierde kwart: Nadal,Tsonga, Isner, Nishikori, Davydenko, Blake, Malisse

Rafael Nadal verliet Californië met gemengde gevoelens. Enerzijds betekende verlies in de halve finales tegen Federer een ontgoocheling. Anderzijds schoot hij met landgenoot Marc Lopez voor het tweede keer in drie jaar tijd (2010, 2012) de hoofdvogel af in het dubbelspel.

In Miami, één van de weinige blinde vlekken op het palmares, opent Nadal tegen Pablo Andujar of Santiago Giraldo. Zowel de Spanjaard (Djokovic) als Giraldo (Almagro) maakten het in Indian Wells reekshoofden knap lastig. Op weg naar de halve finales volgen voor Nadal allicht Stepanek (R3), Nishikori (R4) en Isner/Tsonga (QF).

Nikolay Dayvdenko, winnaar van het toernooi in 2008, versus James Blake is een leuke eerste rondepartij.

Kwartfinales op papier:

Djokovic – del Potro/Ferrer
Federer – Fish
Murray – Berdych/Tipsarevic
Nadal – Tsonga/Isner

Klik hier voor het volledige toernooischema.

Copyright foto: ‘mottelchatter’

Share

About Author

Sven Vantomme | Auteur 'Start to visit - Sportreisgids' | SPORTBLOG

(1) Reader Comment

Geef een reactie